Jan 22, 2011

tutorial tajuk post korang bergerak

Wahhh... kalau dulu letak icon- icon comel kat sebelah tajuk, macam yang kat atas ni. Sekarang? kita dah boleh buat tajuk tu bergerak- gerak. Kira macam slide la konon kannnn...? hehe.. macam semat je bunyi. Korang nak buat ke? Meh..kita usha jap! Yang tak nak tu diam- diam uddaaaa...hehe

Akey, mula- mula tu korang kenalah LOG IN kat dashboard korang dulu kan. Pastu, pergi DESIGN --> EDIT HTML. Jangan lupa untuk klik Expand widget k. Yang tu memang penting, kalau korang tak klik, widget- widget yang ada takkan 'berkembang' dan bila korang nak cari code tu pun memang takde seyh!


So bila dah klik expand widget tu, senanglah korang nak cari code kan? Sekarang, bagi memudahkan korang untuk cari code, klik CTRL+F pulak. Takdelah korang nak cari sesatu dengan scroll habis- habis kan? hehe. Dah ek? lepas dah klik CTRL+F tu, mesti ada keluar gambar ni kan?



Akey, korang copy code kat bawah ni dan paste kan kat kotak yang keluar tadi.

<b:includable id='post' var='post'>


Mesti akan automatik macam ni.


Pastu,korang tambahkan code yang berwarna biru ni kat code di dalam template tu. Macam ni...

<b:includable id='post' var='post'>
<div class='post hentry uncustomized-post-template'>
<a expr:name='data:post.id'/>
<b:if cond='data:post.title'>
<marquee direction='left'><h3 class='post-title entry-title'>
<b:if cond='data:post.link'>
<a expr:href='data:post.link'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</b:if>
</h3></marquee>
</b:if>




Takpun, kalau korang rasa pening dan susah. Korang buat macam ni k.


Highlightkan code macam kat atas ni dan gantikan dengan code baru ni.

<b:includable id='post' var='post'>
<div class='post hentry uncustomized-post-template'>
<a expr:name='data:post.id'/>
<b:if cond='data:post.title'>
<marquee direction='left'><h3 class='post-title entry-title'>
<b:if cond='data:post.link'>
<a expr:href='data:post.link'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</b:if>
</h3></marquee>
</b:if>


Jeng! jeng! Preview dulu sebelum save akey? Kalau takde probs, dah boleh save dan jangan lupa untuk backup template k! 


19 comments:

  1. waa,,sudah cuba dan interesting,,thanks yea,,

    ReplyDelete
  2. jadi la kak ika. .thnx a lot ea 4 da tuto. .:)

    ReplyDelete
  3. wah.!! best2x. tenkiu~^^, err..cane na tuka font kt tajuk post yep.? n letak gmbr kt tepi tajuk post tuh xjadila..o.O?

    ReplyDelete
  4. akak ! sye nk disable balik ! camne ? sye x suke, sye x suke, sye gune yg gantikan perkataan tu . :( akak, nk disable balik, nk disable balik !!

    ReplyDelete