Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... ___

Tuesday, February 8, 2011

tutorial buat background title sidebar


Penat main-main dengan Photoshop, sekarang nak main- main dengan papan kekunci pulak, yeehahaa! Akey korang, sekarang ni nak buat tuto pasal background sidebar pulak k.
 Semalam dah buat pasal double- double tu kan? erm...erm... ( angguk-angguk).


Yooshhhhhii...meh kita setat pelajaran untuk hari ini! hehe..Kadang- kadang kat blog korang mesti takde background kat title sidebar tu kan? So apa kata kalau korang cantikkan dengan warna and border. Akey.. first, Log in dulu dashboard korang k.

Pergi bahagian kat Design--> edit html --> klik Expand widget

Klik f3 dan cari code ni..


h2


Dah? sila copy code kat bawah ni pulak...


background : black ; 


Code kat atas ni korang paste kat bawah code h2 tadi k? contoh :


.sidebar h2 {
background: black;


Dan tulisan berwarna tu korang bolehlah tukar ikut suka korang. Korang boleh tulis atau cari code warna tu kat sini <--  . Senang je kan? hehe.. kalau tak paham atau perlukan bantuan, komen je kat bawah ni, insyaAllah aku akan bantu k^^


update :sesetengah blog takde code ni, so kena buat secara manual. Sila cari code ni dulu.



<b:skin><![CDATA[



copy code kat bawah ni dulu.



.sidebar h2 { 
margin:0;
padding:0 0.2em;
line-height:1.5em;
background:#CDB8D4;
}

paste code kat atas ni selepas code <b:skin><![CDATA[ . 
www.tips-fb.com

12 comments:

hey guys, trimaz sbb sudi memenatkan jari anda untuk mengomen. Segala komen anda saya hargai dan akan digunakan untuk menjadi pembakar semangat! hehe ;p