Jan 22, 2011

tutorial tajuk post korang bergerak

Wahhh... kalau dulu letak icon- icon comel kat sebelah tajuk, macam yang kat atas ni. Sekarang? kita dah boleh buat tajuk tu bergerak- gerak. Kira macam slide la konon kannnn...? hehe.. macam semat je bunyi. Korang nak buat ke? Meh..kita usha jap! Yang tak nak tu diam- diam uddaaaa...hehe

Akey, mula- mula tu korang kenalah LOG IN kat dashboard korang dulu kan. Pastu, pergi DESIGN --> EDIT HTML. Jangan lupa untuk klik Expand widget k. Yang tu memang penting, kalau korang tak klik, widget- widget yang ada takkan 'berkembang' dan bila korang nak cari code tu pun memang takde seyh!


So bila dah klik expand widget tu, senanglah korang nak cari code kan? Sekarang, bagi memudahkan korang untuk cari code, klik CTRL+F pulak. Takdelah korang nak cari sesatu dengan scroll habis- habis kan? hehe. Dah ek? lepas dah klik CTRL+F tu, mesti ada keluar gambar ni kan?



Akey, korang copy code kat bawah ni dan paste kan kat kotak yang keluar tadi.

<b:includable id='post' var='post'>


Mesti akan automatik macam ni.


Pastu,korang tambahkan code yang berwarna biru ni kat code di dalam template tu. Macam ni...

<b:includable id='post' var='post'>
<div class='post hentry uncustomized-post-template'>
<a expr:name='data:post.id'/>
<b:if cond='data:post.title'>
<marquee direction='left'><h3 class='post-title entry-title'>
<b:if cond='data:post.link'>
<a expr:href='data:post.link'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</b:if>
</h3></marquee>
</b:if>




Takpun, kalau korang rasa pening dan susah. Korang buat macam ni k.


Highlightkan code macam kat atas ni dan gantikan dengan code baru ni.

<b:includable id='post' var='post'>
<div class='post hentry uncustomized-post-template'>
<a expr:name='data:post.id'/>
<b:if cond='data:post.title'>
<marquee direction='left'><h3 class='post-title entry-title'>
<b:if cond='data:post.link'>
<a expr:href='data:post.link'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</b:if>
</h3></marquee>
</b:if>


Jeng! jeng! Preview dulu sebelum save akey? Kalau takde probs, dah boleh save dan jangan lupa untuk backup template k! 


Jan 19, 2011

will you marry me?


credit pic : google





will you marry me
do you want to live together forever
we can sweetly love each other,
have a baby that looks like me, a baby that looks like you,
not be sick forever.. i want to live like that

honestly, i love you more
in a relationship between man and woman
they say it's better like that

i'll love you more
i'll care for you more
when tears fall and it's hard
when it hurts, we'll hurt together
i'll love you forever
i'll protect you forever
i'm thankful that i met someone as great as you
i want to love only you everyday

will you marry me

[rap] everyday, i feel so happy that
for no reason, i look forward to the next day
why why am i trembling so much
no matter how i think of it, you're my number one person
until our black hair turns white as snow
until our lives end
even if you suffer physically, i won't ever make you suffer emotionally

you're the other half of my heart
i'll become the other half of your heart
every moment that you breathe
i'll love you
even as time passes and our wrinkles grow
you and me, we'll be together forever like now

i'll love you more
i'll care for you more
when tears fall and it's hard
when it hurts, we'll hurt together
i'll love you forever
i'll protect you forever
i'm thankful that i met someone as great as you
i want to love only you everyday

you're like a light that brightened up my dark life
a house that welcomes me with the sound of stew boiling
a rain that watered my dry heart
a seed that contains the real fruit of love
a string of fate that the heavens decided
our meeting was destined by the heavens
i wouldn't trade you for the world
in my life, there's only you, forever

i'll love you more
i'll care for you more
when tears fall and it's hard
when it hurts, we'll hurt together
i'll love you forever
i'll protect you forever
i'm thankful that i met someone as great as you
i want to love only you everyday

will you marry me

Jan 16, 2011

letak moving text kat cursor

Dah nak seminggu lebih gak aku tak update belog ni ek, haha.. tapi aku rajin gak nak blog walking. Bukan aku tak online pun. Internet dan aku memang tak boleh nak dipisahkan, huahua... Memandangkan hari ni hari ahad dan aku telah ditinggalkan di bilik berseorangan, maka dengan baik hatinya aku di sini sedang menaip dengan menggunakan papan kekunci! haha, lolx... skema gegiler.

Akey, hari ni tetibe aje nak buat tuto pasal cursor dengan moving text. Tahu tak apa yang aku cakap ni? Alaa... kalau korang gerak sikit je anak panah ni, ada laa tulisan- tulisan yang join sekaki nak sibuk- sibuk gerak sekali. Macam anak ayam yang tak boleh berenggang dengan ibunya tu.


So, macam mana nak buat tu? Kalau berminat sila baca untuk yang seterusnya akey?

Aku tak pasti kalau benda ni akan memberatkan belog korang atau tidak. Yang pasti dah ramai yang buat pasal ni. Tapi aku tak buat, takkk minat! Aku rasa semak kot.. kalau boleh, macam nak kasi putus je tulisan tu dari anak panah, ngaaahahaha...

By the way, aku dah buat kajian, ececeh... aku rasa benda ni takkan buat belog korang berat. Cuma cursor tu ajela ambil masa sikit nak kuar benda tulisan- tulisan ni. Haaa! Cakap tak serupa bikin kan? kejap tadi tak pasti, sekarang lain pulak! Hahaha... eh sesuke aty aku r... ade ku kisah? huhu.. tak pasal- pasal kena penampar bila cakap macam tu, betul tak? betul tak?

Dah.... dah.. kalau nak buat, cepat copy code ni.



<style type="text/css">
/* Circle Text Styles */
#outerCircleText {
font-style: normal;
font-weight: normal;
font-family: 'verdana';
color: #0224FE;
position: absolute;top: 0;left: 0;z-index: 3000;cursor: default;}
#outerCircleText div {position: relative;}
#outerCircleText div div {position: absolute;top: 0;left: 0;text-align: center;}
</style>
<script type="text/javascript">
;(function(){
var msg = "TEKS ANDA PADA CURSOR";
var size = 24;
var circleY = 0.75; var circleX = 2;
var letter_spacing = 5;
var diameter = 10;
var rotation = 0.4;
var speed = 0.2;
if (!window.addEventListener && !window.attachEvent || !document.createElement) return;
msg = msg.split('');
var n = msg.length - 1, a = Math.round(size * diameter * 0.208333), currStep = 20,
ymouse = a * circleY + 20, xmouse = a * circleX + 20, y = [], x = [], Y = [], X = [],
o = document.createElement('div'), oi = document.createElement('div'),
b = document.compatMode && document.compatMode != "BackCompat"? document.documentElement : document.body,

mouse = function(e){
e = e || window.event;
ymouse = !isNaN(e.pageY)? e.pageY : e.clientY; // y-position
xmouse = !isNaN(e.pageX)? e.pageX : e.clientX; // x-position
},
makecircle = function(){ // rotation/positioning
if(init.nopy){
o.style.top = (b || document.body).scrollTop + 'px';
o.style.left = (b || document.body).scrollLeft + 'px';
};
currStep -= rotation;
for (var d, i = n; i > -1; --i){ // makes the circle
d = document.getElementById('iemsg' + i).style;
d.top = Math.round(y[i] + a * Math.sin((currStep + i) / letter_spacing) * circleY - 15) + 'px';
d.left = Math.round(x[i] + a * Math.cos((currStep + i) / letter_spacing) * circleX) + 'px';
};
},
drag = function(){ // makes the resistance
y[0] = Y[0] += (ymouse - Y[0]) * speed;
x[0] = X[0] += (xmouse - 20 - X[0]) * speed;
for (var i = n; i > 0; --i){
y[i] = Y[i] += (y[i-1] - Y[i]) * speed;
x[i] = X[i] += (x[i-1] - X[i]) * speed;
};
makecircle();
},
init = function(){ // appends message divs, & sets initial values for positioning arrays
if(!isNaN(window.pageYOffset)){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
} else init.nopy = true;
for (var d, i = n; i > -1; --i){
d = document.createElement('div'); d.id = 'iemsg' + i;
d.style.height = d.style.width = a + 'px';
d.appendChild(document.createTextNode(msg[i]));
oi.appendChild(d); y[i] = x[i] = Y[i] = X[i] = 0;
};
o.appendChild(oi); document.body.appendChild(o);
setInterval(drag, 25);
},
ascroll = function(){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
window.removeEventListener('scroll', ascroll, false);
};
o.id = 'outerCircleText'; o.style.fontSize = size + 'px';
if (window.addEventListener){
window.addEventListener('load', init, false);
document.addEventListener('mouseover', mouse, false);
document.addEventListener('mousemove', mouse, false);
if (/Apple/.test(navigator.vendor))
window.addEventListener('scroll', ascroll, false);
}
else if (window.attachEvent){
window.attachEvent('onload', init);
document.attachEvent('onmousemove', mouse);
};
})();
</script>


Ngaaa... lupa nak cakap! Korang letak code ni kat Add gadget k.. camne?

Dashboard --> Design --> Page elements --> Add gadget --> Html/ javascript


Tapi, sebelum tu, korang kena gak ubah something! Takkan copy dan terus save kan? Akey, so yang korang kena ubah cuma tulisan yang berwarna tu aje. Di mana warna biru tu korang ubah dengan warna kesukaan korang. Warna tu untuk warna tulisan korang kat cursor tu dan korang boleh rujuk kat sini pasal code warna tu. Klik sini.

Lepas tu, untuk tulisan yang berwarna hijau tu pulak, korang ubahla dengan apa- apa je. Korang nak ubah dengan nama korang ke... nama nenek ke.. pets korang ke... apa- apa jela. Lepas dah ubah apa- apa yang patut tu, korang dah boleh save dan lihat je apa hasilnya k! selamat mencuba.. ^^

Jan 10, 2011

AJL25

Semalam tak dapat nak tengok juara lagu, sekadar mendengar ajela gamaknya. Kat mana? Mestila kat radio. Sambil online dengan internet yang ciput, sambil tu dengar- dengar kat radio. Aku tak tengok so tak dapatlah nak komen lebih- lebih kan? huhu...


Tapi aku harap Faizal Tahir yang menang, haha... Nak buat macam mana kan, bukan rezeki dia la tu. Dah Ana raffali yang menang dan tahniah diucapkan untuk beliau. Dengan kemenangan tu, Ana raffali membawa hadiah berupa wang tunai Rm35,ooo berserta trofi.


Ramai gak yang tak puas hati Ana raffali menang. Siap dengan 'BOOOO' pulak tu. Kalau ya pun tak suka, kawal- kawal r diri tu. Tak payahlah sampai nak buang kerusi amende...Pastu buat page kat Facebook. Dasat kottt..huhu. Ini dia page tu..kami tak suke ana raffali . Tak sampai dua hari page ni dah ade berapa followes.

Masa Ana raffali nak buat persembahan terakhirnya tu pun, sesetengah penonton dah keluar. Bukan tu je, media pun sama. Haha, nampak sangat tak suka. Tapi takpe, semua orang ade pandangan masing- masing. Cuma janganlah melampau- lampau kannn...

Walau bagaimanapun, aku paling tak boleh blah ade penari tu tersangkut kat tali time Dato' Siti Nurhaliza buat persembahan. Ada- ada jelaa...

Jan 7, 2011

8 benda menarik perlu korang tahu

Sejak dah balik hostel ni, macam- macam yang kena buat. Tak dinafikan, penattttt... Sumpah, memang penat laaa!! Sekarang ni pun aku rasa macam nak balik je. Sabar jela wahai umat manusia yang bergelar Syafeika ni, huahua... dah baik sangat bangun pagi, muka huru- hara ni tetibe nak online pulak. Dah lama sangat tak update kot. Apa? korang ingat aku tak updae ni aku tak pernah jenguk belog kee.... Jenguk tau,haaa.. jangan tak tahu, aku kadang- kadang usha gak belog korang k, sekaligus up tarapik belog korang tu, huhu.. ( berlagak gegiler ni ).

Aku ada r terbaca satu majalah ni. Bukan majalah aku k, member aku punya. Haram aku nak beli benda- benda camni. Tak minattttt... Majalah gempak dan utopia tu memang kerja aku p beli. Tak tahula dah ada berapa kat rumah tu. Daahhhhhhhhhhh.. membebel pasal riwayat hidup pulak aku ni. Akey, shum kita p tengok- tengok benda- benda yang menarikk ni.. macam bagusss punya ayat je, kalau bagus sangat takpe la..haha..

1. Buku Guinness Book of Records memegang rekod sebagai buku yang paling banyak dicuri dari perpustakaan. Agaknya diorang nak try kottt...



2. Mengunyah gula- gula getah sewaktu kita mengupas bawang mencegah kita daripada menangis. So, sebelum potong bawang, pastikan gula getah adaa k :P

3. Satu kilo dari berat badan kita mengandungi 7000 kalori.

4. 13% orang di dunia adalah kidal. So, yang kanan ade berapa peratus ek? huhu..

5. Nama kereta Nissan berasal dari Jepun, Ni : 2 dan San : 3. Nissan : 23.

6. Gerakan Bruce Lee sangat laju sehingga krew penggambaran yang merakam aksi lakonannya terpaksa melambatkan aksinya agar penonton dapat melihat semua gerakkannya. Lajunyaa...

7. Saat kapal Titanic karam, 2228 orang ada di dalamnya namun hanya 706 mangsa yang terselamat.

8. Kala jengking boleh dibunuh dengan menyiramnya menggunakan cuka. Apabila terkena cuka, kala jengking akan marah dan menyengat dirinya sendiri. Cinggg...!

kredit : remaja


Akey dah, sambung titi balik..krorrrr... +.+

Jan 2, 2011

second tag- food tag?

Huh.. huh.. PENAT adalah perkataan yang sesuai untuk situasi sekarang.. Ngaaa.. baru sekadar sapu kat ruang atas tu dah penat,haha.. Tapi siyess r, memang tahap nak dapat AMPUSSSS.. ampus atau dalam kata lain asma! Ampus biasa guna kat sabah je, kat semenanjung kurang pasti. Bukan aku tinggal kat sana pun, balik kampung kat Sepang pun setahun sekali je, huhu..

Upppss.. dah membebel pulak mak nenek moyang ni. Erm, orang banyak post entry pada first Jan, aku pulak second...haha.. Sesangat ' sepadan' dengan tajuk entry hari ini, ngeee... Akey, berbalik pada tajuk ni, aku sekali lagi kena tag. Kali ini oleh..erm.. erm... tak kenal! Haha.. kira kawan baru la ek? Akey, nama dia ni Anaraudhah.  Cian dia ekk.. aku buat dia camni, haha.. Jangan marah tau! 



Tag ni berlainan sikit kot sebab pasal makanan, huhu.. Selalu tanya pasal kehidupan kita,kan? kan? So ini dia soalan- soalan tu..

Bagi 3 makanan yang korang paling suka dan sila bagi specific nama makanan tersebut and the way u like.

- 1st mestilah masakan ibu, aku rasa korang sume pun camtu kan? hehe..
- Nasi gorenk, yang ni memang aku pesan kat mana- mana...
- belacan dan ulam, kalau aku dah kenyang tahap gaban pun memang takkan terlepas kalau nampak benda ni.
Suke makan benda yang pedas- pedas sampai telinga panas!

Jenis air apa yang paling korang suka?

Air sejuk- sejuk dan tak bergas gegiler macam Coke!

Which type of food yang korang prefer? Pilih 3...
Malay, Chinese, Japanese, Western, Italian, Mexican, Arabian

- Malay, Western dan Arabian.. Yang len takuttt..haha

Apa makanan yang korang paling expert masak? Dalam erti kata lain, takyah tengok resipi tapi at the same time bila orang rasa akan kata.. Wah, giler sedap!

- Air
- telur gorenk
- ikan masak sos
- ayam masak kicap
- nasi
- megi..
Haaa.. amik ko! nampak sangat pemalas nak masak! huahua..Aduss..camne nak jadi bini orang ni? Ngaaa...

Semahal mana korang bayar untuk makanan korang?

e... Ini aku tak bape suke! Aku ni dahla makan ikut sedap..haha... takdela, ikut kemampuan la..kalau duit banyak, boleh p mamam Kfc yang lebih sepuloh Hinggit tu..

Beri restoran pevret. Apa makanan paling sedap?

Tarakk woo... Jarang p restoran, ahakkks.. lebih suka mam kat uma.. Boleh melantak sesuke aty.. =)

Ayam, itik, lembu, kambing, puyuh, burung wak2, rusa, landak, merpati, ayam denak..
Mana satu yang korang suke? Kalau korang suke tapi takde dalam list, gtau ek..

- aYAM.. tu dah semestinya!
- lembu, aku suke mam sup daging tu je..
- rusa, penah mam satu potong je..bukan sepotong yang besarrrr tu! Gegiler aku nak habiskan?
- udang aku suke.. suke...
Yang len tu tak tahu dan tak pernah rasa..


Apa makanan yang selalu remind korang terhadap pasangan korang? Kenapa?

Aiskrim.. Sebab masa kat PLKN dulu, dia selalu bagi..hehe

Kalau pergi rumah orang, korang akan berharap orang tu hidang apa?

Makanan yang soddaaappp gitttuuu..

Makanan yang korang tak boleh telan nak langsung. Sama ada tak sedap tau tak boleh nak telan langsung.

- Ubat, dulu- dulu r.. penghujung PMR tu baru aku setat belajar telan..haha..
- Laksa, mi yang besar gegiler tu..
- rojak.. biasa amik telur je..
- sayur- sayur yang ade la.. banyak, malas nak list..

Menu raya yang paling disukai.

Rendang ayam...

Jajan/ cekedes yang korang suke.

Xtau r.. sume aku bantai..huhu

Beri 2 makanan yang emak korang masak yang korang paling suke?

Rendang ayam dan nenas masak kariii... GULP!!

Makanan yang paling pedas pernah korang makan.. sape masak?

Sambal ikan bilis, Pak lang masakk... tu pun stetlah diRAYUUUU...haha,lolx...

Korang kalau jumpa orang yang tag ni, korang akan hidang apa?

Air bujang je.. haha, takde la, gurau je k.. Agaknya hidang kek kot..woah!

Sila tag 5 orang dan Paksa diorang buat tag ni..

PAKSA ek? akkeyy..haha..







Dah.. tag tersebut dah habis dijawab k cik ana cayang, hehe.. Sekarang ni nak p mamam dulu, pastu nak kemas sume barang- barang.. pastu p uma kjen jap. Amboiii..amboiii....