May 26, 2011

May 24, 2011

perangai

Masa tak ada tempahan, beriya- iya nak.




Bila dah dapat tempahan, menyesal seribu kesal. 

dont take any pictures from this site, thank you :)

Moral of the story : Manusia jarang berpuas hati dengan apa yang mereka ada. Jarang mendapat pengajaran dalam sesuatu hal. Contoh bila time exam. Baru iya- iya nak study, menyesal sebab tak study awal- awal tapi dah habis semua exam, ulang perangai lama. T__________________T


Handsnote : Gambar pecah- pecah pulak. T________T . BTW,Aku baru siap edited satu blog ni. Dari header, kotak komen, template dan lain- lain lagi. Jom singgah kejap.

Klik <--


May 17, 2011

lebih- lebih

Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk korang.

Aku dah lama tak update apa- apa kat blog ni. But still, masih ada yang sudi follow. Terima kasih akey? :D Ada yang cakap blog ni cumil ( comel ) and aku tertanya- tanya di manakah kecomelan itu. Adakah backgroundnya? Komiknya? Chibidlenya? Atau... Pemiliknya? Erk, prasan!

Semalam, aku pergi sekolah nak ambil sijil berhenti ( PENTING UNTUK MASA DEPAN), sekaligus jumpa kawan- kawan aku. Oh Heaven, gumbiranya hati ni hanya Tuhan yang tahu. Tapi aku lagi suka jumpa BFFs aku.  Laa... kenapa aku cakap macam tu? Bukan apa, semalam aku lepak dengan kawan- kawan sekelas bestfriend aku.

Bestfriends aku ni memang lebih dari satu tapi semalam, jumpa seorang aje. Then, kawan sekelas dia joined la kitorang pergi lepak. But still aku masih lagi boleh berbual- bual dengan diorang dan bergelak- gelak dengan diorang. 



 walaupun aku...




 tak faham apa- apa.


Lepas makan free ( kena belanja ) kat KFC ni, kitorang pergi jalan- jalan dan singgah kat tempat- tempat yang namanya KEDAI. Kawan- kawan perempuan semua pergi tengok baju dan tengok benda- benda lain. Aku?


Sedang menjadi penyambut tetamu tidak rasmi dengan dua orang kawan lelaki aku yang sekelas ni haa. Sedikitpun tidak berminat nak pergi tengok- tengok tu. Sampaikan makcik- makcik tu pun pelik kenapa kitaorang berdiri tegak macam nak nyanyi lagu Negaraku. Aku ragu- ragu, kenapa perangai aku macam lelaki ni? uhuk..uhuk.

Dah balik dari lepak- lepak , malamnya ada BBQ pulak. Boleh tahanlah jugak, nasib baik aku tak ikut memanggang sekali. Seksa nak menjaga padahal malas. Tengok gambar ajelah. Sikit je ni.




Yang ni dah kena ambil- ambil dek orang, jadi tak tersusun.



Agak- agak apa yang aku sedang mamam ( makan ) ni?



Oh, ini cuma personal entry yang tak bagi manfaat kat korang pun. Yeah, i admitted it. Tapi aku tetap nak share kat blog ni. Takkanlah asyik nak letak tuto je kan? Memandangkan ini personal blog, aku kenalah jugak letak entry tentang rutin harian aku. Salah satunya inilah. Nanti bila aku dah tua, bolehlah gelak sengsorang kan?


By the way...



Aku sangat- sangatlah kenyang. HAHAHA. Tak nak lepas makan free yang sedap- sedap!


Dan sebenarnya lebih- lebih tu untuk.. 

1. penat lebih- lebih.
2. kenyang lebih- lebih.
3. lepak lebih- lebih.

apa lagi yang lebih- lebih tu?


AMARAN : do not edit any pictures from this entry . Trimazz. :)

May 11, 2011

penat !









Biasanya orang akan berdengkur kalau penat ke? Teringat masa bercuti kat Labuan hari tu. Kiri kanan berdengkur. Nasib baik dah biasa dengan bunyi bising, kalau tak biasa tu memang takkan dapat tidurlah kot.

By the way, aku tukar template lagi. Bukan apa, template hari tu ada masalh pulak. Nak klik link asyik pergi ke home page je. Tab menu pun tak dapat nak tekan. So terpaksalah tukar. Sekaligus menjadi berat lagi blog ni, haihhhh...


updated : please dont take any pictures from this entry, ini bukan freebies . Sila tengok di menu FREE.



May 8, 2011

Happy birthday

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Yipyip! HAHA. Lama gila aku tak updated blog ni. Agak sibuk dengan urusan sepanjang minggu ni. Pagi tadi pergi picnic kat TENGAH LAUT! Naik bot semua dan sekarang ni masih penat terasa.

Dalam keadaan terhuyung- hayang, aku gagahkan diri untuk menaip. Mungkin sekejap lagi aku akan bertemu dengan bantal busuk aku yang aku sayangi melebihi korang semua. HAHAHA. Akey, dah diam. Entry ni bukan untuk aku merepek yang bukan- bukan tapi nak wish birthday untuk seorang blogger muda yang aku baru kenal tahun ni, HEHE!

Siapakah dia? Betapa untungnya dia sebab hari jadi dia jatuh pada hari yang sama di mana ibu- ibu menyambut hari yang istimewa ni. Nasib baik dia ni bukan ibu jugak, HAHA. So, HAPPY BIRTHDAY TO YOU!



Memandangkan tahun ni (2011 ), dia akan berdepan dengan hari penting iaitu SPM, so aku nak wish lah jugak. Buat baik- baik time SPM nanti dan semoga dia ni berjaya ke menara gading. Kan kan kan? Itu yang penting buat masa ini. HAHA. (Padahal dah tak tahu nak wish apa.) T3T

Akupun dah tak ingat macam mana aku boleh kenal dia. Rasanya dia yang dulu mesej aku kat Facebook tu. Then, aku pun try lah jugak pergi tengok blog dia kan? Yalah, orang dah tegur, mana baik kita buat tak tahu kan... Memang aku tabik dia sebab dia dah lama blogging dari aku rupanya, HAHA. Malu kejap.

So, sejak hari itu, aku dan dia pun dah jadi kawan dalam alam maya ni. Jangan tak tahu, belog dia ni pernah jugak masuk majalah tau. Eh, dari tadi asyik " dia" aje kan? Mesti korang nak tahu ni..

Jom terjah belog dia ni. Ramai- ramai pakat wish hari jadi kat dia!






HANDSNOTE : Entry ni dibuat jam 10. 38. Ada sejam lebih lagi sebelum hari jadi dia berakhir. T.T





May 5, 2011

Jquery tab menu atau kotak auto scroll

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pembaca belog ini. Trimazz aku ucapkan kerana sentiasa sokong belog ni, terharu! KUIKUIKUI. Banyak jugak ya yang bagi pandangan pasal entry sebelum ni, yang pasal belog aku ni berubah. Walhal, korang suka tengok chibidle tu je, HAHA.

Apapun, aku ucapkan trimaz jugak kat korang sebab komen dan like entry- entry sebelum ini. Lain kali aku buat freebies chibidles lagi ek? ( saja nak bodek ). Oh, kalau nak, boleh klik kat menu free tu untuk tengok freebies yang aku dah buat. :)

By the way, hari ini ( ingat kejap...yipyip..yipyip..OH, 5 MEI 2011 ), aku baru je balik dari Kudat, Sabah. Tahu ke kat mana? HEHE. Tak apalah, tak penting. Penat gila but still aku cuba untuk memenuhi permintaan tuto ni. Sebelum ni, ada jugak yang tanya kat shoutbox dan formspring tapi busy then lupa, HAHA sorry!

So, memandangkan dah ada yang tanya lagi, aku buatlah k. Kasihan, soalan- soalan sebelum ni tak dijawab.


Kotak auto scroll? Memandai je aku bagi tajuk, HUHU. Akeylah, kita teruskan tuto ni k. YIPYIP T3T

First, sila Log in ke dashboard blog korang then pergi ke Design--add a gadget-- html/ javascript.

Sudah? Copy code kat bawah ni terlebih dahulu.
<style type="text/css">
h5 {
font-family: trebuchet-ms, arial, tahoma;
font-size: 13px;
padding: 0 0 1em;
font-weight:bold;
color: #ffffff;
}
.msg_list {
list-style: none;
margin: 0;
padding: 0;
width: 100%;
}
.msg_head {
padding: 5px 10px;
cursor: pointer;
position: relative;
background-color:black;
margin:1px;
-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;
}
.msg_body {
padding: 5px 10px 15px;
background-color:white;
}
</style>
<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/jquery01/tabmenuaccordion.js"></script>
<script type="text/javascript">
$(document).ready(function()
{
//hide the all of the element with class msg_body
$(".msg_body").hide();
//slides the element with class "msg_body" when paragraph with class "msg_head" is clicked
$("#firstpane h5.msg_head").click(function()
{
$(this).next("div.msg_body").slideToggle(700).siblings("div.msg_body").slideUp("slow");
});
//slides the element with class "msg_body" when mouse is over the paragraph
$("#secondpane h5.msg_head").mouseover(function()
{
$(this).next("div.msg_body").slideDown("slow").siblings("div.msg_body").slideUp("slow");
});
});
</script>
<div class="msg_list" id="secondpane">
<h5 class="msg_head">Tajuk 1</h5>
<div class="msg_body">
<center>
Isi di sini </div>
<h5 class="msg_head">Tajuk 2</h5>
<div class="msg_body">
Isi di sini
</div>
<h5 class="msg_head">Tajuk 3</h5>
<div class="msg_body">
Isi di sini 
</div>
</div>


Dah copy ke ni? Akey, sekarang korang paste code kat atas ni kat kotak gadget korang k. Jangan save dulu! Korang kena ubah laa.. HEHE. Akey, meh aku terangkan sikit k.

Semua tulisan yang dah kena warna merah tu je yang korang tukar. Yang lain jangan nak memandai, huhu.

1. #ffffff : warna tulisan korang.
2. Black : warna background tajuk tab korang.
3. white : warna background body tab korang. Nak letak transparent pun boleh, automatik akan sama warna dengan warna sidebar korang :)
4. Tajuk 1, 2, 3 : Pandai- pandailah letak tajuk yang korang nak. Aku mana tahu, HAHA.
5. Isi di sini : Code widget yang korang nak letak.

Kalau korang nak tambah tab lagi, just copy code


 <h5 class="msg_head">Tajuk</h5>
<div class="msg_body">

Masukkan kod disini.
  tu selepas ayat masukkan code di sini tu. Akey? Macam tu, tab yang keempat akan terbina, Gila skema ayat. Haha. Akey, itu je kot. ^^