Apr 26, 2011

Owner blog sakit hati bila korang buat macam ni!

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat korang yang sedang membaca belog ini. Wahh, aku sekarang sedang menginjak ke peringkat untuk menjadi budak baik ni. Dah selalu bagi salam, HAHA. Itu dah kira bagus! Buat baik bukan hanya pada dunia realiti tapi di dalam dunia maya jugak.

Tapi, bila ada orang buat macam ni. Mestilah ada hati yang sakit kan, siapa lagi kalau bukan tuan empunya blog yang korang selalu usha ataupun kadang- kadang je korang pergi lawat. Ahhh, lantaklah! Pendek kata aku nak cakap pasal feeling owner belog je sekarang ni, HAHAHA. ( ayat tak boleh blah )

Baiklah, mesti korang tertanya- tanya, apa yang buat si tuan empunya belog ni sakit hati ataupun menyampah atau sedih atau AHHH STARAIKTUDEPOIN! ( straight to the point ).



Yang ni memang annoyinglah. Kat shoutbox cakap bukan main manis sampai mulut je tak bersemut. Siap cakap dah follow amende kat shoutbox tu. Bila owner pergi tengok followers je. " Aik, tak meningkat pun? Dia ni betul ke ada follow aku ni?" TAKPUN.." Penipu punya malaun! cakap dah follow tapi tak follow pun. Nanti kau! " . Kuikuikui. Tak pasal pasal perang dunia blogging meletus hanya disebabkan ini. Well, benda alah ni dah banyak kali terjadi. Salah satu taktik keji blogger yang kemaruk follower buat macam ni. Konon cakap macam tu, owner blog yang dia pergi lawat tu akan follow dia balik. Alaaa... " I FOLLOW U, U FOLLOW I " lah katakan!


Akey, yang ni pun boleh buat orang bengang jugak! Kalau aku kena, akupun bengang jugak. Mujur tak jadi Bangang. Eh, ayat dah jadi kasar sangat pulak. Malas nak tekan backspace. Biar jelah. Yang ni, dah bagus- bagus orang tu follow dia, owner pun sedang happy bila tengok followers dia semakin meningkat. Tiba- tiba malamnya... " Eh, kenapa berkurang? Siapa unfollowed ni? Pergi check jap! Grrr... " Tak ke haru? 

Bayangkan kalau korang di situasi owner tersebut. Korang pasti akan mencarut ataupun membebel yang bukan- bukan. Akupun pernah jugak nak unfollow blog- blog yang aku pernah followed tapi tak sampai hati. Aku tahu macam mana feels dia nanti. So biarkan jelah. Bukannya aku rugi pun, entah- entah dapat pahala gembirakan orang lain? Mana kita tahu kan? AAminn..HEHE. So, sebelum korang follow satu blog tu, fikir masak- masak dulu. Bukan follow blog orang tu sebab nak dia follow korang balik. Nanti korang unfollow, then dia unfollow balik. Mesti korangpun sakit hati kan?


Benda ni dah umum dan semua blogger tahu. Ada yang memaki kat shoutbox, ada yang memaki kat komen dan macam- macam lagilah. Siap buat entry perang dan tag nama si dia lagi! Lepas tu, orang yang kena maki tu pun buatlah satu entry khas untuk membalas. Maki punya maki sampai bila pun tak habis- habis. Kalau dah nampak ada benda salah, tegurlah baik- baik kan? Tak payahlah nak kecoh- kecoh sampai buat entry memaki. Bila orang lain pulak yang membaca blog korang tentang entry bermaki- makian tu, apa pulak pemikiran mereka tentang diri korang? Korang yang malu kan? Apa? Blog aku, suka hati akulah! Hmm, lantaklah. Jangan pelik kalau pembaca korang tak pernah nak melekat kat blog korang nanti.. ( Eh, aku dah keluar tajuk ke ? )


HUHU. Yang ini aku tak berapa pasti apalah motif untuk diorang berbuat sedemikian. Tak bacapun entry owner blog tu, tiba- tiba komen macam yang dia kagum yang amat! So, owner pun pun hairan bin ajaib. Si pembaca ni baca ke tak entry aku ni? Aku post pasal tahi ayam pun dia cakap HEBAT ? Alaa... nampak sangatlah pembaca tu tak baca apa- apa kan? Saja ja nak gimik, konon dia bacalah entry tu. Lepas tu berharap yang owner tu akan melawat blog dia lepas ni. 

Mentang- mentanglah dengan berkomen- komen ni boleh menjana traffik bagai. Mulalah nak buat macam tu. Tapi, tanpa korang ketahui, benda ni lah yang akan menjatuhkan traffik. ( kot ) . Owner akan rasa menyampah dan takkan pergi ke blog korang. Tapi kalau owner tu aktif, mungkin jugak dia akan melawat blog korang dan sindir korang pulak. HAHA. Sebaiknya, korang komen yang baik- baik punya. Berikan pendapat korang. Macam tu baru dapat connection antara blogger sekaligus merapatkan silaturahim. Bukan dengan komen " cool ", " best ",  " ooo.. " . Oh my goat ! ( oh kambing saya ). Malas aku nak main komen macam nilah. Tak tahu nak balas apa, HAHA.

benda ni semua pernah tempias kat aku, HAHA. Korang pernah ke? Ke ada benda lain lagi yang buat owner rasa macam nak cekik- cekik ni? Meh kongsikan..



Maaf sekiranya penggunaan ayat yang kasar ini membuatkan pembaca  kecil hati. Nanti kit cari pom basikal, kita pom hati tu sama- sama ek, besarkan hati tu semula.. :p

40 comments:

  1. heee dayana tak kesa pun klu ada yg stop following, kirenye die da tak minat letteww hik3 :),
    pasal ckp nk follow tapi tak follow tu, mungkin die tak smpat tekan or ad problem, bile die tkan tetibe tenet die tpadam ke, smpat type, tapi tak smpat follow, ksian huhu, sebab blogger yang dayana knal sume hati baik2 lagi :) so ta pna la jumpe yg tipu, tapi lagi senang klu nk follow and tak bgtau kan ? takde la jd isu cmni, owner msti rse tertipu huhu.

    ppepun kte tulis utk kepuasan sndri , klu nk dok pikir follower je, pening pale huhu,, haruu klu org follow kte , wajib follow balik an?

    hee.
    with love,
    Dayana AZ
    www.herstoriie.com

    ReplyDelete
  2. hurm.. biasalah tu hidup dalam dunia blog nie macam2 ragam dia.. orang takkan ada yang sama niat dia betol tak?

    huhuuu~~ .. berbalik pada kisah followers nie, takpa la, biaq p la kat depa nak follow or tak.. yang penting entry empunya blog tu yang kena umphhh kan lagi dari hari ke hari....(^_____^)

    kan3.....

    ReplyDelete
  3. keke.. kelakar tgk icon.. tapi mmg betul pun.. kita x kena la lagi tempiasnye.. tp x tahu la akan dtg.. harap2 nanti x berjangkitla dgn penyakit2 di atas tue.. huhu..

    ReplyDelete
  4. pasal follow / unfollow aku mmg x kesah sis
    tapi kalau bab komen tu memang pelik bin ajaib la
    lain2 tajuk entry, lain2 plak komen dia.
    pelik2

    ReplyDelete
  5. hahaha =) memang sedihh kan lau ade orang unfollow kita.. hrmmm...

    pistt : bab komen tu, memang ada blogger komen tak ikut apa yg kita tulis... ngee =)

    ReplyDelete
  6. @Dayana AZ, btl tu..lebih afdal,haha...

    nsb bek SE blogging xpk sgt psl followers sb tu bla jd bnde ni, x p sound kt belog dia, ( eh ?) haha..

    ReplyDelete
  7. @Nana, haha..iya bh..kdg2 kin stress jgk cmtu tu..aq pn xtau mau bls apa da..haha

    ReplyDelete
  8. @aNiss :):), cdy mmg cdy tp kite ttp xblh pkse dia follow blk klo dia xnk :)


    hihi, yg komen tu da byk cmtu

    ReplyDelete
  9. Muahua3!

    Abg dah boleh kira masak dengan isu2 begini. Bosan tahap cipan dah, hua2. Abg cuma Follow yang nampak di Dashboard/Friend Connect tu ja.. Tapi ada juga yang xdapat Follow balik sebab xletak/tayang link blog. Jadi, naseblah. Kalau marah2 [terang2an / xterang2an] sebab abg xFollow balik, tu salahnya lah, hua2..

    Abaikan ja komen yang bukan2, unFollow n kata Follow tapi tippo tu.. Janji kita terus berblog n berbahagia dengan blog kita.. =D

    ReplyDelete
  10. yay ! i follow u , u follow i .
    nice one ika :)

    ReplyDelete
  11. @samizul.net, yaaa itu dia absam sdh muncul! HAHA..

    blogging sb mau enjoy n cr kwn2 la ni kan absam? :D

    ReplyDelete
  12. @Alfi, hehe, bse la tu.. zaman blogging skg..x mcm dlu lagi..da brubah..

    ReplyDelete
  13. andu bha sian si ika..aku follow ko sbb ko kajen ku r..hahaha..kena sapot kajen sndri dlu, bru lah yg urang len punya...ngeh3..btw, ikut hti kita lah pa niat sbnrnya brblog nie..klu suka2 dn utk ksrnokn dri, xkesah tue rmai yg fllow@x...klu hnya nak glamer, konfirm lah cri kwn yg rmai...tpi kdg2 niat kita tue slh..sbb tu "you follow i, i follow u".hal nie lah org bloggr kena fhm, klu ble jdikn ia sbgai satu etika dlm dunia bloging...ingt! satu ETIKA...

    p/s : ku merajuk ko tak follow kajen mu nie.hahaha~ manja sket dgn ika..ngeh3

    ReplyDelete
  14. Hehehe ... ya kan, dalam komuniti blogger ni mimang ada jg mcm tu.

    ReplyDelete
  15. @cahaya, wakaka..sm plak sbb kita,haha..klo aq follow satu blog ni kan, mmg aq ikhlas la tu..plg dlm d aty da tu tau,hihi..

    p/s : uda bh follow,hehe

    ReplyDelete
  16. @Mrs.MyGaman BorNeo, hehe, ya bh..byk da terjadi tu..kin geram jgkla kdg2,haha

    ReplyDelete
  17. btul la awk .. sy baru nk mask sbln men blog nih .. tp dah kna ar mcm tu .. ckp kat shoutbox follow pastu srh follow blk .. tp follower xnaik pun .. lau yg tnggl link saya mesti bw blk then kalau menarik saya akan follow blk n kalau annoying sngt saya blah camtu je .. cthnya yg ade lagu bagai .. errr sngt xsuke ..

    ReplyDelete
  18. setuju ng yg first tu . cakap follow tapi tak follow . tak baik la menipu . huhu

    ReplyDelete
  19. @ezzah, btl tu.. ade yg wt cmtu spy owner blog akn follow blk walhal dia xfollow pn blog owner tu, T.T

    ReplyDelete
  20. love your entry.. btw, pelik an sampai yg nk maki2 tu? HAHA. BiyaLah had follow your blog, take a look at mine.. :)) tq!

    ReplyDelete
  21. da follow....
    foloow me back yea..
    http://www.puterihikayatblog.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. biase la tue.. nme pown blog kan..macam2 jenis dear.. so..just continue yr life..ok ^_^

    tapi tak dinafikan..kalau yang akap dah follw tetibe x..macam nak cepukk jer kan!! marah nie..hahaha..

    :)

    ReplyDelete
  23. haha,
    siyez xleh blah bla ckp dah folo tp xfolo pun.
    tah pape jee..
    & yang komen tu.
    hikhik.
    kantoi ler dorg main komen jep.
    hikhik XD

    ReplyDelete
  24. hikhikhik...blogger ni mcm2 jenis ada...memang menyakitkan hati kalau blogger just tulis ^^ , =) , banyak lagilah...

    bagi pendapat saya plak...just say thanks je kat blogger tu...kita balasla balik mcmne yg dia balas...hehe..

    rejaman yang tepat kena pada muka blogger2 sedemikian...

    ReplyDelete
  25. mmg slalu dah dpt unfollowed tu.. nk wt canoo.. blog x besh.. haih..
    tapi 1 thing fo sure..
    adat la kan berblogging ni..
    sabo je laa...

    :D

    ReplyDelete
  26. entri terbaik. memang patut dibaca oleh mereka-mereka yang suka buat keja mcm tu. tp part unfollow tu bru je rasa nak buat.huhu.terus tak jadi.. -_-'

    ReplyDelete
  27. wow very nice. eh, saya baca entry ni sampai habis Alhamdulillah..hehe
    thanks eh, dapat info utk perbaiki diri saya ^^

    ReplyDelete
  28. wow, cantik menarik tertarik kau memang the bomb...haha...entri terbaik...betul-3...saya pun ada juga sakit hati tentang orang yang kata dah follow tapi tengok follower tak ada batang hidung dia pun...sampai saya buang shoutbox tu buat yang baru...kahkahkah...

    ReplyDelete