Sep 18, 2011

Temuduga seni lukis dan seni reka

Hari tu ( Ceh, hari tu lah sangat padahal baru semalam kena ), aku ada temuduga seni lukis dan seni reka. Aku ingatkan aku takkan dapat course ni. Yalah, masa aku tengok hari tu tak ada pulak. So dah dapat ni kira bersyukur jugalah. So, dalam beberapa hari ni aku cuma melukis aje. Membaca? Tak ada langsung!

So, kemarin tu jam sepuluh dah gerak dah. Tapi singgah kejap kat mana entah, agak lama jugaklah aku menunggu sampai kepanasan ya amat. Dekat jam sebelas baru gerak semula nak pergi ke UiTM Sabah. Adalah dalam dua jam kot. Bila da sampai tu, memang dah banyak orang yang tengah tunggu masa untuk temuduga tu.

Dah jam dua petang, kitaorang diarahkan masuk ke dalam satu bilik ni, di mana kitaorang akan melukis satu benda ni dari perspektif masing- masing. So, semua yang ada kat dalam bilik tu pun mula melukis dan fokus dengan view masing- masing termasuk aku. Kitaorang kena lukis dalam masa sejam. Cuba bayangkan kena lukis satu kotak kayu dan dengan satu benda ni yang ditutupi dengan kain yang bercorak- corak panjang. Err... tak tahu nak explain macam mana.


Dah habis masa sejam tu, semua diarahkan untuk berhenti. Lepas tu, setiap seorang diberikan sehelai kertas di mana ada enam petak dan mempunyai garis- garis tersendiri. Haa, yang ini adalah ujian kreativiti di mana korang kena sambungkan setiap garis- garis tu menjadi satu gambar atau sebuah cerita. Kiri kanan aku memang cantiklah lukisan diorang sedangkan aku, entah apa- apa aje yang aku lukis. HAHA, abaikan.

Dah siap dalam masa 20 minit tu, kitaorang akan ditemuduga sorang- sorang. Yang ini tak ada apa- apa sangat pun. Memandangkan hari dah petang sangat dan masih ada banyak lagi yang sedang menunngu, aku cuma ditanya sikit je. Apa yang aku minat dan blablabla..

Tiba- tiba..




Then, tiba- tiba dia bulat bahagian pencetakan. Akupun macam blur sikit masa tu. Bila dia tengok aku macam tu, dia tanya pulak.

" Napa? Tak suka?"
" Saya tak berapa minat pencetakan."
" Pencetakan ni ada grafik, blablabla..."

Aku dah tak ingat apa dia cakap lagi. So, sekarang ni aku dapat pencetakan ke? Best ke course ni? Aku tertanya- tanya jugak. Kalau aku dapat course ni, pergi ke Melaka atau Peraklah jawabnya. Hah, tunggu ajelah keputusannya!


Eh, ya ke?








45 comments:

  1. cepat masok kat melaka! nanti bole lah jumpa! haha.

    ReplyDelete
  2. cambest je.. gua pon minat seni :D

    ReplyDelete
  3. waahhh...mcm best jerr course 2 kak...lpas abes spm nk amek 2 r...
    hehehe

    ReplyDelete
  4. wahh !congrats :D qiela dulu hampir hampir nak pegi interview seni lukis dan reka nie. but fkir balik qiela xde asa langsung :) hee~~ so GOOD LUCK ! :)

    ReplyDelete
  5. wow pencetakan huhu.. saya dpt office management je hehehe

    ReplyDelete
  6. ya rabbi, comelnye kartun!

    selamat berjaya ya!

    dill.

    ReplyDelete
  7. @cik Beskod,, laa..akeyla tu..course tu pn mcm sush jgk..kira bgs klo u blh bwk tau

    ReplyDelete
  8. tahniah.. akak da lalui zaman temuduga tu. dpt fine art.

    ReplyDelete
  9. hehe...pi melaka la...same ngn sye...kih3

    ReplyDelete
  10. wiieee...mcm bez je dapat pencetakan.. gudluck! :D

    ReplyDelete
  11. my mom said, amik jerh dulu. daripada tada..

    ReplyDelete
  12. sape2 yg pegi temuduge uitm 17 sept 2011, agak2 nye bile result kuar eyk...confuse ar...huhu

    ReplyDelete
  13. @Anonymous,, da lm da kuar.. da dpt surat tawaran pun :)

    ReplyDelete
  14. oooo...cmne nk check eyk?

    ReplyDelete
  15. @Anonymous,, erm..p je kt laman uitm n klik yg kemasukan plajar tempatan(admission).. nt ade r links tuk cek sm ade dr UPU atau uitm.. :)

    ReplyDelete
  16. xde la...sy x jumpe pon...huk3...mcm x dpt jer...sedih2

    ReplyDelete
  17. @Anonymous,, laa..xkan x jumpa kot.. p cr kt google laman web uitm tu r..ag pn 16 hb ni da nk daftar masuk uitm da..

    ReplyDelete
  18. salam , sye ade temu duga utk kos yg sme uitm ,

    sye hrp sye layak ditrima ^^ "

    ur story give me hope ..

    thank you ,.,

    ReplyDelete
  19. just want to ask..klau kite x amik seni mase spm mcm mane nak tunjukkan karya seni??? i really love art but because of my parent i was forcely to take pure science..isn't that crazy!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. x semestinya pakai karya dari sekolah. boleh aje tunjuk karya yg awk slalu lukis di masa lapang. lagi pun diorang buat ujian semua tu pun nak tahu n tgk sejauh mana awk pndai melukis.

      hmm kalo tak minat mmg susah sbb sy pun ade pengalamn bab ni. klo nk buat sesuatu haruslah ada minat. lagipun rezeki kan, Tuhan yg tentukan :)

      Delete
  20. sis, sy dapat interview seni lukis dan senireka kat uitm shah alam. Ya allah . nervous nye ! ade tips tak ?? kene bwk ape je ehh ? n susah2 tak soalan die ?

    ReplyDelete
  21. Mey mey..kte pon dpt interview senilukis dan senireka kat uitm shah alam..;)

    ReplyDelete
  22. Mey mey..kte pon dpt interview senilukis dan senireka kat uitm shah alam..;)

    ReplyDelete
  23. Assalammualaikum, sist, boleh tahu tidak, itu gambarnya pake aplikasi apa ya? Thanks before :)

    ReplyDelete
  24. hi! i'm from AD UiTM Puncak Alam, amik course Graphic Design! Nice doodle btw! come and visit my design site :)

    xeonixad.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. Assalam..hai sis, sy hendak tanya dimana sy boleh dapatkan info2 tntg tmpat yg ada sediakan kos untuk seni ni?? sy tnyakan bg pihak adik bongsu sy yg baru lpas SPM. dia tu minat sgt tntg seni . sy tak tahu nk cadangkan dia belajar di mana? boleh kawan2 disini bg idea pada sy?? MOHON PENJELASAN

    ReplyDelete
  26. Assalam..hai sis, sy hendak tanya dimana sy boleh dapatkan info2 tntg tmpat yg ada sediakan kos untuk seni ni?? sy tnyakan bg pihak adik bongsu sy yg baru lpas SPM. dia tu minat sgt tntg seni . sy tak tahu nk cadangkan dia belajar di mana? boleh kawan2 disini bg idea pada sy?? MOHON PENJELASAN

    ReplyDelete