Dec 12, 2010

buat wishlist

Salam sume..dah berapa hari tak update blog ni. Tetibe je takde idea disebabkan satu benda ni. Tapi takpe, aku dah mula nak menyinari hari- hari korang! waahahaha.. ( ketawa dengan penuh kejahatan ). Akey, hari ni nak buat satu tutorial pasal wishlist. Apa tu? Boleh makan ke?




  inilah yang dinamakan wishlist!!



Sebenarnya, ada seseorang yang minta ajar pasal ni. Memandangkan aku tahu sikit- sikit pasal ni so aku nak share lah. Dan orang yang bertuah tu namanya kak yonk . Kk yonk, entry kali ni khas untuk akak! hehe...Ingatkan takde orang nak letak widget ni kat blog diorang sebab nampak leceh je kan. Tapi bila tengok benda ni, ia sebenarnya boleh jadi pembakar semangat kita untuk capai impian yang kita nak tu? betul tak? ( manyak membebel la ini pelempuan! ). Akey..akey..kita teruskan k.


 <form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="ayat wishlist1" checked />ayat wishlist1 <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="ayat wishlist2" disabled />ayat wishlist2 <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="ayat wishlist3" disabled />ayat wishlist3 <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="ayat wishlist4" disabled />ayat wishlist4 <br />
</form>


Nampak tak code kat atas ni? Ni lah dia code untuk wishlist. So korang just copy and paste je code tu kat blog korang. Macam mana? Mula- mula korang masuk dulu kat dashboard korang, pergi kat design tu.
Then, klik ADD GADGET ----> HTML.

Ayat berwarna pink tu korang tulislah apa je wish yang korang nak letak. Oh, ada dua kan wishlist tu? satu warna pink and satu lagi dark purple. Tulis ( taip ) je sama k.. contohnya, ary ni nak makan sate( pink), so yang lagi satu pun kena tulis benda yang sama jugak.. ary ni nak makan sate ( dark purple ) .

Seterusnya, perkataan yang berwarna merah tu. yang tu korang kena ubah sikit- sikit. Checked tu untuk benda yang korang dah buat ( tick ) dan disabled tu benda yang korang belum buat tapi bakal buat, hehe.. ( untick ).

So itu je kot. Senang kan? so selamat mencuba k .. ^^

19 comments:

  1. TERIMA KASIHHHHHHHHHHHHHHH byk byk byk ! GOT IT ! <3

    ReplyDelete
  2. Boleh try nanti.. first time singgah sini.. tak tahan la tgk cupcake.. teringin pulak..
    uhuhuhuh..

    hanizeyecandy

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. suke sumue tuto dari akak . :)

    ReplyDelete
  5. hi syafika... dh penat tau effa cari camner nak wat wish list nih.. at last dpt juga dari syafika... thnxs banyak2 yer syafika....

    ReplyDelete
  6. hi^^

    yeah! akhirnya ada jugak tuto yang dicari selama nie!

    thanks yeah!

    ReplyDelete
  7. thanks yaa . hurm tpi mcm mna nk wat ank panah cute yg akak wat tu ? selain bintang bentuk lurve ada ?

    ReplyDelete
  8. terima kasih kerana menyediakan tutorial mcm nie.. jzkk

    ReplyDelete