Dec 23, 2010

pasang lagu dengan youtube tanpa video

Sebenarnya lagi mudah kalau kita pakai youtube ni. Kenapa? Sebab kita senang nak cari apa- apa lagu kat sana. Aku pun pasang lagu pakai youtube aje. Nak cari lagu yang bukan jenis autoplay memang susah sikit, kadang- kadang bila dah jumpa tak berfungsi pulak. Sebab tu aku lebih suka pakai youtube je. Tapi kalau korang nak jenis autoplay punya, berlambak website yang ada. Contohnya, fullmusik






nampak tak gambar- gambar kat atas ni? Ini merupakan contoh bentuk lagu yang boleh pasang kat entry tapi  kena upload lagu sendiri dan bagi aku, ianya lambat nak keluarkan lagu. Buffering lama sangat kot..So camne tu nak pasang lagu menggunakan youtube tanpa ada videonya?


Akey, mula- mula korang mestilah pergi kat site youtube dulu kan..Then, cari lagu yang korang nak tu. Dah dapat? Akey, klik button embeded tu. 




 Korang akan nampak gambar ni..



korang plih warna kat Panah warna hijau. Pilih apa je warna yang korang suka k. Pastu, nampak tak panah warna ungu gelap tu? Korang kena pilih berapa saiz yang korang nak. Ambil yang bentuk custom tu dan letakkan angka yang korang nak. Width tu letaklah dalam 60 ke, 90 ke, 200 pun boleh jugak. Then, untuk height tu aku cadangkan korang letak 25 camtu. Kalau lebih, video tu akan keluar pulak. Kan ke korang just nak pasang lagu tanpa video?

Lepas korang dah buat semua tu. Korang copy paste code tu kat blog korang. Dah siap pun! Senang kan? senang kan? hehe... selamat mencuba k..



8 comments:

  1. oh.. kena setting kat height tu rupanya.. nice info.. =)


    p/s: Panggilan misteri..

    ReplyDelete
  2. thanks...
    jgn lupa follow my blog..
    hehe

    ReplyDelete
  3. kenapa saya buat tak jadi ye ? pening kepala :)

    ReplyDelete
  4. kena create account utk youtube dlu ke??baru dapat word embeded tuh??

    ReplyDelete
  5. @Ashida Md Anuar.. xperlu sign up or in tuk dptkn code :)

    ReplyDelete
  6. yang...x autoplay kan tu.. cmna mw kasi autoplay?

    ReplyDelete