Dec 22, 2010

tutorial meringankan blog..

Honest aku nak cakap.. makin lama makin rasa malas pulak nak post belog ni.. tapi mana boleh macam tu kan? belog ni la kawan aku naik gegiler kalo dah takde orang nak layan aku, ngiaahaha... Ada sorang member ni, dia tegur laa aku kan.. yang belog aku ni lambat nak loading. Belog aku berat ke? Haa.. yang tu aku tak tahu r.. sebab selalu kalau aku bukak belog falsampah ni, memang akey je.. tak tahulah korang kan..kan..

So, dengan murah aty aku share r dengan korang camne nak ringankan belog ni walaupun dah ramai yang tahu. Aku bagi kat newbie cam aku je ekk..hehe.. akey shum kita baca.. 


1. Widget- widget yang tak perlu tu aku rasa korang harus buang, tak wajib k just harus je.. tu pun kalau korang nak belog korang ringan r.. kalau tak nak, sape larang? amboii.. macam carik fasal je fiil aku ek..hehe.. akey siyessss.. kalau korang prasan, and bila korang letak widget yang bebanyak tu.. ia akan melambatkan proses loading belog korang. Tak caya? Percaaaayaa laaa... ( ala- ala lenggok siti ).

2. Too much photos yaarrrr... inipun akan melambatkan loading. Better kalau korang letak gambar yang kecik je saiz memori dia. Macam header.. kan ke 'dia' tu besar? selalu mesti benda tu yang tersekat- sekat nak full kan????

3. Edit page korang! camne? camni.. apa yang dimaksudkan dengan edit page tu sebenarnya, kurangkan entry korang di dalam satu page. Haiipp.. tu tak bermakna korang p padam post korang k!! oh no.. hehe.. just kurangkan aje r.. korang boleh p kat design tu kalau nak buat..



kalau korang prasan kat design korang tu, kat bahagian blog post tu ada edit kan? korang klik and akan nampak gambar ni..


kat tempat dah kena bulat tu laa korang kena edit berapa entry yang korang nak letak kat main page belog korang.. =)

4. Letak read more link... apa tu ek? read more ni boleh tolong korang pendekkan entry korang panjang berjela tu kat main page. Alaaa... kan selalu korang baca belog orang tu ada link ' baca selanjutnya', haa.. tuu laa... bagi blogspot dan kaalau korang guna template yang new editor, korang bolehlah pergi kat design tu dan klik kat post edit tu. Then, korang akan nampak ini..



Korang boleh letak apa je ayat yang korang nak. Yang kat atas tu, ayat aku.. so bila korang nak post apa- apa dan nak letak fungsi read more tu, korang just klik simbol ni kat tempat yang korang nak letak tu.. contohnya..


simbol bulat tu adalah simbol fungsi read more.. dan simbol segi empat tu adalah kesan lepas korang letak fungsi tersebut. Then, bila korang dah siap edit segala- galanya yang korang nak post tu.. after dah publish.. ia akan jadi camni..


see? kat mana korang letk fungsi tu, kat sanalah ia akan 'putus'..TAPIII, kalau masih tak menjadi lagi, korang kenalah letak code ni kat template korang.. =)


<b:if cond='data:post.hasJumpLink'>
<div class='jump-link'>
<a expr:href='data:post.url + "#more"'><data:post.jumpText/></a>
</div>
</b:if >
tapi sebelum tu, korang kenalah cari code ni dulu.. klik Ctrl + F untuk memudahkan korang mencari code ni..


<data:post.body/>


then, copy paste kan code read more tadi kat bawah code yang korang cari tadi. Preview sebelum save k!


5. Kalau korang kipas susah maty untuk letak gambar- gambar kat belog korang ni, macam akulah kot.. haha.. korang boleh letak code ni kat template korang. first, kena cari code </body> dulu.. dah? akey, korang copy paste kan code kat bawah ni sebelum code tadi..


<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>



kalau tak menjadi atau takda apa- apa effect, korang copy paste code atas ni sebelum code </head>

well..aku rasa tu je kot.. kalau ada apa- apa tips lagi, jangan kedekut nak share.. tak bek tauuu... 


8 comments:

  1. thanks...
    sharing is caring..

    ReplyDelete
  2. info bagus ni untuk beginner...thanks

    ReplyDelete
  3. Salam.. Hai Iqa.. Terima kasih banyak ya atas infonya.. Naseb blog abg default blogspot. Senang sket n xda masalah.. Muahua3! ;D

    ReplyDelete
  4. ringan belog ini,senang nak tukar2 pages

    ReplyDelete
  5. blog yg simple but nice...
    <3 this blog...

    ReplyDelete
  6. Ya, Blog ne keknya berat . . . :) Tapi keren

    ReplyDelete