Mar 12, 2011

tukar font tajuk dengan mudah


Assalamualaikum! Hai! HAHA..macam ganas je bunyi kan? kan? Hari ni nak buat tutorial lagi ni. Ada sorang kawan baru tanya pasal ni.. 



Sebenarnya senang je nak tukar font tu. Boleh godek sendiri- sendiri je. Yang penting paham dan tengok betul- betul. Yang ni aku sendiri ubah. Terpaksalah tengok sesatu ayat tu. Scroll perlahan- lahan. Kalau nak ubah macam kevin dan Amanda buat tu, rasa malas nak pergi daftar akaun pelbagai. So baik buat sendiri ye dak? So, inilah yang aku nak ajar ni,khas tuk member yang bertanya. huhu. Macam mana nak buat tulisan kat tajuk post atau entry.


 klik gambar kalo tak nampak.

Ini adalah template aku. Rasanya lebih kurang sama je kot dengan template lain. Untuk template aku ni, aku kena ubah jenis- jenis font tu kat petak berwarna merah tu. Font Family tu lah tajuk- tajuk kat belog kita. Kat sana, aku dah tukar font jadi kristen itc. Ikutlah, korang nak tukar tulisan apa. Tapi korang kena juga ikut tulisan yang ada kat laptop korang. Kalau korang letak font yang lain, dan font tu takde kat laptop orang lain, diorang akan tengok font tu macam font biasa aje. Paham tak ni? Huhu, akupun tak tahulah nak explain macam mana lagi. =.=

Kalau takde code tu kat template korang. Cuba buat yang ini pulak.

Klik f3


Cari code ni.

.post h3 {


korang akan nampak code lebih kurang macam ni.

.post h3 {
font-size: 26px;
margin:0 0 5px 0;
color: black;


Sekarang ni, apa yang korang perlu buat ialah tambah code ni.

font-family: jenis tulisan yang korang nak

Code ni korang tambah kat atas font- size tu k.

Akey itu aje. Selamat mencuba. ;p


9 comments:

  1. bagusnye cikgu tutorial ni :)


    Miss Dill^^

    ReplyDelete
  2. @Miss Dill,hehe..jgn puji lbh..( dlm aty da bunge2 cintan)

    ReplyDelete
  3. Akak, knp sye x dpt cri kod tuh? T__T

    ReplyDelete
  4. @Nurul Shabila,huhu..asenye template adk xde code tu kot..sm dgn blog ni. akak dah tlg dia wt..

    ReplyDelete
  5. mcm mana nak tengahkahn title post tu? tambah apa ek?

    ReplyDelete
  6. hai, Tq. entry yang menarik. :)

    ReplyDelete
  7. Blogwalking sini! ♛ Mr.Ix ♂ komen ║

    kalau nak letak background image pada title blog cmne lak

    ReplyDelete
  8. thankz a lot.. code yg di cari cari selama ni..hehehh

    ReplyDelete